Thursday, April 12, 2007

Häiriötreenit Keinukalliossa 12.4.07

Oltiin VAPE:n porukalla treenaamassa ekan kerran häiriön alaisena tottista. Wandalla ei oikein tahtonut homma käynnistyä, kun mentiin suoraan autosta kentälle.
  • Otin alkuun seuraamista hihnassa, ilman makupalaa. Wanda kyllä tuli mukana, kun ei muutakaan voinut, mutta ei ollut kontakti kunnossa.
  • Kokeilin sitten liikkeestä istumaan jättöä. Wanda jäi istumaan, mutta ohjaajan liike ei ollut jatkuvaa, vaan tarvittiin pieni hidastaminen. Etenin n. 30 askelta, olin hetken paikalla ja palasin koiran viereen. Wanda istui koko ajan.
  • Kokeilin liikkeestä makuulle jäämistä. Wanda meni maahan ja minä jatkoin etenemistä. Wanda oli tosi epävarma ja nousi ainakin kolme kertaa melkein heti ylös.
  • Seuraavaksi otettiin Wandalle paikalla makuu kentän sivulla. Etenin n. 5 m. Ensin olin katse koiraan päin ja kun Wanda oli ollut maassa n. 2 min. menin palkkaamaan. Seuraavaksi olin selin 5 metrin etäisyydellä 2x1-2 min. Wanda pysyi makuulla. Kokeilin vielä kerran selin ja Wanda päätti nousta n. 1 min. jälkeen. Kentällä tapahtuvat asiat eivät tuntuneet vaivaavan Wandan paikallamakuuta.
Harjoiteltavat asiat :
  1. Wanda täytyy virittää hyvin ennen aloittamista; lyhyitä askelia ja kontaktia sivulla
  2. Kiinnitä huomiota hihnaan; sen on oltava löysällä koko ajan seuraamisessa
  3. harjoiteltava liikkeestä makuulle; seuraamisesta käsky maahan, käännös koiran eteen ja palkka heti koiran taakse.
  4. paikallamakuu tarvitsee säännöllistä treeniä; pikkuhiljaa etäisyyttä lisää

1 comment:

kirsikorento said...

13.4.2007
Istumisia ja maahanmenoja voi harjoitella siis myös niin (ja kannattaakin, ettei tee pelkästään jättöliikkeestä, ettei koira puudu ja ennakoi hommaa), että esim leikin aikana pyytää istu, sitten sanoo vapaa ja heti palkka, namia tai pallo. Ja samoin niin, että kävelee itse takaperin ja koira seuraa innoissaan, siitä käsky, jos koiralle vaikeaa kun itse liikkuu vielä alkuvaiheessa, voi hidastaa hetkeksi kun antaa käskyä, sitten heti vapaa, ja namuja tai lelu. Laura teroitti minua tuossa vapaa-käskyn antamisessa, että koira ymmärtää että liike päättyy heti siihen kun se tekee toivotun liikkeen. Ja siis syynä siihen, että tekee vaihdellen leikin keskeltä noita harjoituksia, on että koira ei koskaan tiedä koska sitä pyydetään, jolloin se on valpas ja innostunut, ja käskyt ja liikkeet menee paremmin sen päähän, kuin että jos tekee vain jättöliikkeestä ja sekin epävarma. Ja kannattaa tehdä yhtä liikettä 5 jaksoissa, pitää tauko, ja sitten samaa vielä 5 jakso, ja ihan erikseen joko tauon tai jonkun muun tekemisen jälkeen ottaa sitä toista liikettä esim maahanmenoa, muuten käy niinkuin meillä että koira alkaa tarjota sitä vahvempaa koko ajan kun ei malta kuunnella loppuun asti.
-Nina-